Om Vik och Österlen

 

Om Vik

Vik har ca 300 invånare och är det äldsta av Österlens sju fiskelägen. Redan under tidig stenålder bodde här människor med fisket som sin huvudsakliga födkrok och på Vik har man funnit Nordens äldsta fiskredskap, men även en verkstad för tillverkning av stenyxor. De så kallade Vik yxorna, som numera är eftertraktade föremål, visar på Viks forna betydelse.

De pittoreska vita husen på Vik med sina färggranna trädgårdar är väl bevarade och ligger längs vindlande stigar och trånga gränder. Där husen slutar finns varierad natur inom nära gångavstånd; klipphällar, sandstränder, hedar och vandringsleder. På Vik finns dessutom fantastiska sandstränder och klippbad inom gångavstånd, samt två 18-håls golfbanor ca 600 meter från Vik.

Mot Baskemölla ligger den berömda stenformationen ”Prästens badkar”. Prästens badkar är en unik geologisk formation som ligger strax söder om Viks fiskeläge. I Skåne finns ett hundratal liknande formationer, de flesta på Österlen, men Prästens badkar är den största, vackraste och mest lättåtkomliga.

Utsikten från hamnen med Stenshuvuds imponerande siluett som bakgrund har lockat konstnärer i mer än 100 år och om vädret är klart, kan man se hela kustremsan ända upp till Åhus. Stenshuvud är för övrigt Sveriges sydligaste nationalpark och på väg till Stenshuvud, ligger en sandstrand med smaragdgrönt vatten som även kallas Österlens Karibien!

Vik har två golfbanor, Lilla Vik och Djupadal även restauranger, konferensanläggning. I Rörum ca 2 km norr om Vik finns friskolan Sofiaskolan, vars grundidé hämtas ur Waldorfpedagogiken men där ligger också Franskans Creperie där det utöver crepes serveras galetter med smak av Österlen. Fruktodlingar är typiskt för området och på Vik finns också jordgubbs- och tomatodlingar av högsta klass.

Närmaste orter med service och affärer är Kivik ca 10 kilometer norrut och Simrishamn ca 10 kilometer söderut. Det tar ca 1.5 h från Sturup till Vik och från Kastrup till Vik2 h med bil. Det finns även tåg och bussförbindelser till Vik (går med 30 minuters intervall).

Länkar till golfbanor samt padel:

Hamnen i Vik

 

En av badplatserna från piren i hamnen

 

Natur bakom Viks fiskeläge

 

Bukten mellan Vik och Baskemölla

Om Österlen

Österlen kallas ofta för Sveriges Provence eller Sveriges vackraste hörn och detta är helt förståeligt för här finns fullt av primörodlingar och vingårdar, konstnärsbyar och toppkrogar men också 40 mil sandstränder, måleriska fiskesamhällen och konstnärsbyar. Nedan beskrivs några aktiviteter samt platser som kan vara intressant att besöka:

Åhus:

Åhus som ligger vid kusten, en kort sträcka från Kristianstad och lockar med sina fina badvänliga stränder. Åhus är även känt för att snusmärket Ettan som grundades i början på 1800-talet av Knut Ljunglöf. Spritdrycken, Absolut Vodka, tillverkas i dessa trakter, och tobaksodlingar har utgjort en lång epok i orten, under den så kallade Åhushavannan. Vill man få en glimt av en svunnen tid kan man kolla in S:t Annas Gilles tobakslada som finns bevarat, där tobaksplantor och andra inventarier finns att beskåda.

Ale stenar:

Ale stenar som ligger på åsen ovanför Kåseberga hamn är en skeppssättning som består av 59 kvartssandstenar på en yta av 67 meter. Detta gör den till en av Sveriges största bevarade skeppssättningar och ett givet utflyktsmål för många. Under högsäsong är det hårt tryck på att besöka monumentet, så kom därför en tidig morgon eller sen kväll. När lugnet infinner sig blir det en magisk känsla vid skeppssättningen när natur möter hav.

Stenshuvud nationalpark:

På en klippa 97 meter ovanför havet blickar man med flera mils avstånd mot både hav och kust. Det är också nationalparkens högsta punkt. Förutom fin utsikt erbjuder Stenshuvud härlig sandstrand, vandringsleder i lövskogen samt även ett artrikt utbud på flora och fauna. Det går alldeles utmärkt att ta sig runt själv, men dem som vill lära sig lite mer finns det guidade turer att boka året om.

Olof Viktors kafé:

Konditor och mästerbagaren Jan Hedh öppnade Olof Viktors Kafé och Bageri i början på 2000-talet. Till en början var det mer ett tankeexperiment, där frågan var om det gick att använda råvaror utan tillsatser och produkter av högsta kvalitet. Svaret har vi fått så här i efterhand, då flertalet priser har tilldelas till dem. Himmelskt goda mackor och bakverk går att inhandla och att förtära på kaféets innergård eller att köpa med sig från deras gårdsbutik.

Österlenkonst:

Det är inte speciellt långt till Löderup och konstnären Annika Jägfeldts galleribostad. Där finns flera av hennes coola rockporträtt, till exempel tavlor med Jimi Hendrix, Madonna, Bruce Springsteen med fler. Fortsätter man sedan uppåt längs med kusten passerar man markerade skyltar till flertalet gallerier/ateljéer att stanna till vid. För den riktiga konstentusiasten går konstrunda av stapeln varje år under påsken.

Loppisar:

Vad vore Österlen utan sina loppisar. Ja, det kan man fundera på, men det är nästan ett givet inslag under sommaren. Under framför allt juli och augusti finns det loppisar att besöka varje helg. De som anordnas av idrottsföreningarna är oftast de bästa, då de har ett stort utbud, bra priser och en trevlig atmosfär.

Stenungspizza på Fridens:

Mellan Kivik och Simrishamn, i Mellby ligger charmiga Fridens Gårdskrog. I en gammal äppelgård där äppleträden och åkrar brer ut sig har paret Barbro och Peter sitt pizzanäste. Peter som är pizzabagaren, men som påminner mer om en sjörövare med grovt skägg, bandana och pondus gör de supergoda, ekologiska vedugnspizzorna. Barbro tar hand om era beställningar, så slår er ner i trädgården eller ta plats inomhus för detta är ett pizzaögonblick att sent glömma. Boka gärna bord för det är väldigt populärt.

Brösarps backar:

För den som vill utforska Österlen till fots är Brösarps backar ett bra alternativ. Fina vandringsleder med böljande kullar och betesmark för hästar, kossor och getter. Ta med er picknick, slår er ner vid en kulle och beskåda utsikten med havet i horisonten. Det finns både svamp och bär att plocka när det är säsong för det.

Sandhammaren:

Sandhammaren har flera gånger utsetts till Sveriges vackraste strand och Magasinet Skåne kallar den för Världens största sandlåda. Med flera kilometer av vit, finkornig sand är det kanske inte så konstigt. Sola, bada, promenera och beskåda den gamla fyren från 1862, konstruerad av Nils Gustaf von Heidenstam.

Österlens Chokladfabrik:

I en gammal tegelskola från 1893, huserar sedan 2004, Österlens Chokladfabrik. All choklad görs av ett team på plats, där många härliga råvaror från trakten används. Som till exempel Kiviks äpplen som kan bli äpple kakpralin. I samma veva som choklad handlas, kan man även köpa sig en god kopp kaffe.

Kiviks musteri:

Kiviks musteri är ortens största arbetsplats med runt 150 anställda. Här finns Stinas Café där man kan fika lite lättare med smörgåsar och äppelkaka. Det finns en amfiteater och Äpplets hus med guidade visningar varje dag. I gårdsbutiken kan man handla hela musteriets sortiment och här finns även böcker och trädgårdstillbehör.

Mandelsmann:

Mandelmann är en familj som sedan 1996 driver ett ekologiskt jordbruk med trädgårdar på gården Djupadal som ligger ett stenkast från Vik. Under de drygt tjugo åren har dammar grävts, växthus byggts och träd etablerats. Gårdens marker är på sextio hektar där djur, flora, grönsaker växer och blommar. Området har varma sandjordar och det finns gott om kalkrikt källvatten och långa varma höstar ger goda förutsättningar för massor av smakrikedomar. Mandelsmanns butik erbjuder verkligen en smak av Österlen och i princip allt som serveras och säljs är från gården.

I trädgården finns blommor, grönsaker och frukter. I kallväxthusen, där lamm, höns och kor bor på vintern, odlas olika sorters tomater samt gurka och annat som trivs i lite varmare klimat såsom granatäpple, kiwi och kinesisk dadel. Uppe på backarna som betas av fåren och fjällnära kor finns bronsåldershögen skallahögbjer, ensamma trädet och den ännu högre platån lahojen, som båda erbjuder en milsvid utsikt över jordbrukslandskapet och Hanöbukten. På åkermarken odlas djurens foder samt spannmål som vete, korn och råg.

Mandelmann använder naturligt gödsel för att ge näring till det som växer (koskit), gärna blandat med kompost från komposthögen. Ogräset dras upp för hand och på sätt förstörs inte för andra djur eller natur. Mandelmann använder aldrig gift för att göra sig kvitt ogräs eller skadedjur i trädgårdar eller odlingar och de använder enbart ekologiska ingredienser i trädgårdsköket. Djuren äter ekologiskt foder och lever utomhus, med gott om utrymme att böka, picka eller beta. Dessutom försörjs gården av egenproducerad el med hjälp av ett litet vindkraftverk och solceller. Växthusen är inte uppvärmda, utan värms enbart av solen.

Det tar mycket tid att sköta om en gård som Mandelmanns, ge djuren och grönsakerna all omsorg de behöver, göra ost av fjällnära kor, koka marmelader mm. Av denna anledning är det endast öppet för besökare några dagar i veckan från juli till oktober.

Copyright Stuga Lilla Vik